Voordat een woning wordt verhuurd, wil je als verhuurder natuurlijk zeker zijn dat de (kandidaat) huurder geschikt is. Daarom voer je een huurcheck uit. Je verifieert goed huurderschap en het inkomen van de huurder. Het is namelijk belangrijk dat de huurder de woning goed onderhoudt, geen overlast veroorzaakt en dat de huurder in staat is de woning te betalen naast de andere vaste lasten.
Dus wat controleer je tijdens zo’n huurderscheck (of huurcheck)? Je vraagt om een scan van het paspoort of ID bewijs, kopieën van bankafschriften en loonstroken en je moet een werkgevers- of IB60 verklaring opvragen. Het verschilt per verhuurder, maar er kunnen wel meer dan 10 documenten worden opgevraagd! De huurder doet zijn best om alles zo snel mogelijk aan te leveren. Wellicht is hij al een tijd op zoek naar een huurwoning en heeft hij inmiddels al meerdere keren alles moeten verzamelen.
Eenmaal alles ontvangen, is het aan de verhuurder om de documenten te controleren. Kloppen de gegevens? Hoe weet je zeker dat deze persoon is wie hij zegt dat hij is? Staat zijn naam overal hetzelfde gespeld, of heeft hij misschien een typefout gemaakt? Het proces van een huurcheck is dus niet optimaal: het vergt van beide partijen veel tijd, er worden veel onnodige gegevens gedeeld en er is altijd een kans dat er wordt gefraudeerd met de documenten.
Dat kan beter, vinden wij. Het is erg belangrijk dat de gegevens die worden gedeeld tijdens de huurderscheck betrouwbaar én veilig zijn. De verhuurder wil de juiste informatie en de huurder wil dat zijn vertrouwde gegevens bij de juiste persoon terecht komen. Daarom hebben we de MyQii app ontwikkeld: een digitale kluis waarin een huurder zijn persoonsgegevens eenvoudig verzamelt vanuit overheidsbronnen. De huurder geeft toestemming om deze informatie (en alleen de benodigde informatie) te delen met de verhuurder, en die ontvangt de gegevens juist, tijdig en volledig. De huurderscheck is zo dus makkelijker, veiliger en sneller.
We gebruiken de term ‘veilig’ niet lichtjes. Wij zijn ISO27001 gecertificeerd: we voldoen aan een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging. We doen er alles aan om gegevens goed te beschermen en veilig gegevens uitwisselen de normaalste zaak te maken. Dat is namelijk ons doel: een wereld waarin je vanzelfsprekend veilig zaken doet met elkaar.